E. JURZYCA: Situácia s platmi v školstve by mala byť na budúci rok lepšia

28.03.2011 Celý región

Bratislava 28. marca (TASR) - Vláda má podľa ministra školstva Eugena Jurzycu (SDKÚ-DS) záujem, aby sa pomer platov učiteľov priblížil k platom v národnom hospodárstve, ktorý je bežný v krajinách s úspešným školstvom.

\"V súčasnej situácii sa dá z verejných financií viac ťažko vyžmýkať,\" reagoval dnes šéf rezortu na kritiku školských odborárov, ktorí v týchto dňoch stav financií v školstve označili za \"katastrofický\". Aktuálne ich trápi najmä krátenie miezd pre nepedagogických zamestnancov o 10 percent.

Jurzyca pripomenul, že v tomto roku klesali platy vo verejnej správe, pričom výnimku dostali práve učitelia. \"Všetci ostatní išli dole s platmi, to sa týkalo aj nepedagogických zamestnancov,\" povedal. Predpokladá, že v budúcom roku bude situácia lepšia. O probléme s platmi nepedagogických zamestnancov vie, je to podľa neho jedna z priorít ministerstva.

Podpredseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy Jozef Lužák pre TASR 25. marca uviedol, že od začiatku roka nastáva výrazný pokles reálnych miezd oproti porovnateľnému obdobiu predchádzajúceho roka.

\"To všetko sa deje v čase, keď v spoločnosti nastúpila vlna rozsiahleho zdražovania základných životných potrieb a služieb.\" Krátenie mzdových prostriedkov v štátnom rozpočte na rok 2011 pre nepedagogických zamestnancov o 10 percent podľa Lužáka dolieha na všetky kategórie zamestnancov.
 

Vyberte región